Puinen leikkuulauta

Mikä on oikea aine puisen leikkuulaudan käsittelyyn ennen käyttöönottoa?

Leikkuulaudan käsittelyyn paras käsittelyaine on unikkoöljy tai parafiiniöljy, koska se ei härskiinny eikä anna makuja. Uusinta käsittely kannattaa tehdä silloin tällöin, käytön aktiivisuudesta riippuen.

Puinen leikkuulautahan on leikkaamisen kannalta mitä parhain alusta, mutta voi hygieenisesti se on huonoin mahdollinen vaihtoehto. Veitsenviiltoihin ja puunsyihin jää ruoanjätettä - vaikka kuinka pesisi -, joissa bakteerit viihtyvät.

Leikkuulaudan kyllästäminen öljyllä vähentää lian imeytymistä. Kuitenkin jatkuva pesu lämpimällä vedellä ja mekaaninen kulutus, vähentävät öljykyllästettä.

Lihalle, kanalle ja kalalle pitäisi olla erilliset omat leikkuulautansa. Harvalla meistä on keittiössään tilaa monille erillisille leikkuulaudoille. Mutta kolme lautaa on järkevä määrä:

  1.  Yksi linnuille, lintujen lihassa piileskelee salmonellavaara.
  2.  Toinen leikkuulauta itkettävälle sekä aromikkaalle sipulille.
  3.  Ja kolmas sitten kaikelle muulle

Puulauta kuluu siis käytössä ja se pitää aika-ajoin höylätä tai hioa puhtaaksi. Tässä yhteydessä tuo öljyäminen tehdään uusiksi.