Kariniemen mäki

Samaa tyyliä on nähtävissä myös Olavi Lanun tekemissä kaupunkiveistoksissa, mm. Lahden kaupunginteatterin edustalla sijaitsevassa Kivettymässä (1983) ja Rautatienkadun Lanu-aukion Lehmuksessa (1985) sekä Mariankadun Paju-veistoksessa. Kariniemen mäki on suurelta osin ulkoilu- ja virkistysmetsää. Alueella on laaja polkuverkosto, jota pitkin voi kulkea ilman että ympäröivä luonto kuluu. Kariniemen mäen pohjoisrinne ja osa etelärinteestä ovat suojeltuja. Suojelun tavoitteena on huolehtia vallitsevasta luonnosta ja ylläpitää sitä hoitotoimenpitein. Alueella kasvaa harvinaisia kasvi- ja puulajeja.


Kariniemen poluilla kulkija aistii kaupunkiluonnon kauneuden ja vaihtelun eri vuoden aikojen välillä.

Kariniemi on myös kulttuurisesti mielenkiintoinen kohde, sillä mäen päällä on lahtelaisen kuvanveistäjä Olavi Lanun jättimäisiä veistoksia. Taiteilijaprofessori Lanun veistokset sijaitsevat Kariniemen puiston luonnon ympäröimänä. Vuosien 1989-1992 välillä on Kariniemen puistoon sijoitettu polkujen varsille 12 ihmishahmoista veistosta. Ne sulautuvat luontoon sekä kesällä, jolloin rehevä puusto ja pensaisto piilottaa veitokset lehvistän suojaan. Talvella vuorostaan lumi naamioi teokset osaksi luonnon maisemaa. 

Veistosten pehmeä muotokieli ja pinnalle kasvanut sammalpeite naamioivat teokset osaksi luontoa. Ympäristötaiteena ne täyttävät omaperäisellä tavallaan julkisen taiteen perinteiset kriteerit: ne muistuttavat siitä, keitä olemme, mistä olemme tänne tulleet ja mihin kuulumme. Kariniemen lehtometsän veistokset ovat viehättäneet kävijöitä positiivisuudellaan, lämpimällä huumorilla ja herkkyydellään.  

 

Veistokset on merkittu opaskarttoihin kirjaimin

A. PAJU, 1989, betoni
B  KEKO, 1989, betoni
C. KANTO, 1989, betoni
D. LÄPI HARMAAN KIVEN, 1992, betoni
E. HARMAA TAMMIKUU, 1990, betoni
F. RANKAKASA, 1990, betoni
G. KAARI, 1990, betoni
H. KAKSI KIVEÄ, 1991, betoni
 I. ISO KIVI, 1991, betoni
J. TUKI, 1991, betoni
K. KIERTYNYT PUU, 1992, betoni
L. HELLÄ KIVI, 1992, betoni

Samaa tyyliä on nähtävissä myös Olavi Lanun tekemissä kaupunkiveistoksissa, mm. Lahden kaupunginteatterin edustalla sijaitsevassa Kivettymässä (1983) ja Rautatienkadun Lanu-aukion Lehmuksessa (1985) sekä Mariankadun Paju-veistoksessa.